pátek 22. září 2017

Stephen King: Řbitov zviřátek

Autor: Stephen King

Nakladatelství: Laer

Žánr: Literatura světová, Horory

Počet stran: 398

Rok vydání: 1994

Anotace(zdroj)
Rodina Creedových se usadí ve starém domě v půvabném prostředí venkova státu Maine. Otec lékař, krásná žena, rozkošné děti. Zdálo by se, že nic nemůže překazit jejich štěstí....Avšak objevuje se Cosi, co mrazí krev v žilách, Cosi strašnějšího než sama smrt. Cosi nesrovnatelně příšernějšího a silnějšího...
Tuto recenzi jsem původně neměla vůbec v plánu, ale při příležitosti autorových včerejších narozenin jsem se do ni pustila a doufám, že tě na knihu nebo alespoň na film, kterému byla kniha předlohou nalákám.


Někdo bere smrt jako přirozenou část života a každý z nás z něj jednou odejme. Někteří přirozenou cestou, ale někteří nás opouštějí až moc brzy, což není fér. Představ si, že by byla možnost jak tento konec oddálit a dostat tím další šanci jak být se svým milovaným. Bylo by to správné? V tomto příběhu existuje místo, kde každý mrtvý dostane druhou šanci. Využije toho opravdu každý? Děsivá myšlenka že?

Tato podivuhodná možnost, vlastně pokračování života i po smrti nás provází celým příběhem. Nedají hlavní postavě spát. Ať se rozhodne jakkoliv, doplatí na to. Je ale správné žít nadále s někým koho milujeme i po zjištění, že není vše tak jak bylo dříve a jak by mělo být?

Na začátku knihy se seznamujeme s Luisem Creedem a jeho idylickou rodinkou, která se přistěhuje do nového, pro ně až velkého domu na okraji městečka nazývaného Ludlow. Hlavní důvod tohoto stěhování byla práce hlavy rodiny otce Luise, který dostal možnost pracovat jako lékař na univerzitě, která se nachází v jedné z městských částí. Nedílnou součástí šťastné rodinky je i čtyřnohý zvířecí miláček, kocour Church. Celá rodina má z nového místa i z nové práce trochu obavy, ale říkají si že to chce čas. Na vše se dá zvyknout. S tím Luisovi právě pomáhá jeho nový soused Jud, který bydlí společně s ženou kousek od nich. Je v důchodu a v Ludlow prožil celý svůj život. Tyto dva sousedy neodděluje plot jako by si to představil každý. Je odděluje frekventovaná silnice po niž se řítí kamiony mířící do města. Každý ví, že to není to nejideálnější hlavně pro čtyřnohé miláčky. S touto silnicí souvisí podivuhodné místo, které nenajdete v každém městě. Říkají mu Řbitov zvířátek. Najdete na něm snad každého mazlíčka, který kdy žil nebo jen pobýval poblíž Ludlow.


Zabydlování rodiny ale přeruší nečekaná smrt, právě pod koly jednoho z kamionů. Church byl největší láskou Luisovy mladé dcery, ten jeho smrt nese také velmi těžce a nehodlá se s ní smířit, proto všem a dokonce i manželce zapírá a tvrdí, že neví kde by kocour mohl být. O jeho smrti zatím mlčí a přemýšlí jak ji napravit a potěšit tím svoji dcerku. Jako na zavolanou přichází Jud s podivuhodným řešením, které by mohlo všechno vyřešit. Poví Luisovi o prastarém místě, které je opředeno mýty a nachází se právě za tím podivuhodným Řbitovem zvířat. Dějí se na něm divné věci a většina obyvatel města o tom ví, nebo alespoň něco podivuhodně zrádného tuší. Probouzejí se tam mrtví, kteří měli už dávno klidně spát.

Už dlouhou dobu se o Kingovy říká, že je to mistr napětí a já musím uznat, že je to pravda. V této knize tě napětí udrží u čtení a budeš chtít vědět stále víc a víc. Hrůza je čtenáři dávkována po málu, za to v každé větě. Děj knihy je snadno předvídatelný a při čtení už tak trochu tušíte, jak se postava zachová. Za to jaké budou následky to vám ukáže až King sám. Jeho předvídatelnost není chybou knihy, spíše naopak. Tím, že čtenář ví jak to asi dál bude, může se soustředit na charakterovou provázanost postav. Pomalu ale intenzivně příběhu přicházet na chuť, až se dostanete do bodu kdy už není úniku.

Knihy od tohoto autora mají skoro vždy stejný princip. Je hodně čtenářů kteří ho mají rádi, ale je i hodně čtenářů co si na jeho styl nemohou zvyknout. Mě to nikdy nedělalo problém. Jednoduše vplujete do příběhu kde na vás čekají zajímavé postavy, které mají skvěle promyšlený charakter. Je to jedna z věcí, která mě na jeho knihách opravdu baví. A jestli se ptáte jestli si knihu máte přečíst, tak říkám ano! Přeji pěkné čtení :)

Nestačila ti kniha? Na motivy příběhu byl natočený stejnojmenný film, ve kterém si dokonce zahrál sám autor jednu z vedlejších rolí, faráře. Počítej ovšem s tím že film je z roku 1989. Takže pokud máš trochu času a nevíš co s ním, směle do toho. Já se na něj určitě v nějaké to sychravé podzimní odpoledne podívám.



Žádné komentáře:

Okomentovat