úterý 26. září 2017

Joelle Charbonneau: Stačí jen chtít

Autor: Joelle Charbonneau

Nakladatelství: Fragment

Žánr: Thrillery, Sci-fi, Pro děti a mládež

Počet stran: 272 stran

Rok vydání: 2017

Anotace (zdroj)
Městem Nottawa se jako lavina šíří nový fenomén. Sociální síť s názvem NEED nabízí svým uživatelům vše, co chtějí mít. Chceš nový iPhone nebo lístky na koncert se vstupem do zákulisí? Výměnou za drobný úkol ti NEED tvé přání splní. Kaylee Dunhamová ví, co chce. Potřebuje získat novou ledvinu pro nemocného bratra. Nevěří, že by jí nějaká sociální síť mohla pomoci, ale rozhodne se, že to zkusí. Až po té, co zadá svůj požadavek, si uvědomuje, jak vysokou cenu bude muset zaplatit. Úkoly, které síť za splnění jednotlivých přání vyžaduje, totiž s přibývajícím počtem uživatelů nabírají na nebezpečnosti. Dokáže Kaylee odhalit, kdo NEED stvořil, a zastavit ho dřív, než zničí celé město? Dokonalý thriller od autorky bestsellerové série Univerzita Výjimečných.


Taková ta klasická odpoledne když koukáš na video od Markét z booktube Svět podle Marillee a ona povídám o tom co četla, no a ty si to musíš přečíst taky. U mě už taková klasika. Na knihy mám hodně podobný vkus jako ona takže knižní inspirace většinou pocházejí od ní.


Pro tuto knihu je hlavní charakteristika odlišnost lidí. Na ní se zakládá celý děj, protože každý člověk je jedinečný, má odlišné chování což se projevuje v různých situacích velmi odlišně. Toto chování nám poodkryje velkou část lidské osobnosti a odlišnosti. Při každé vyhrocené události naše tělo reaguje jinak proto jsme každý tak jedinečný. Celý koloběh událostí započne jednoduše, stačí když se přihlásíš na nově vzniklý internetový server. Jeho uživatelé jsou vedeni v anonymitě pod určitými hesly. Jméno této sítě není ovšem jen tak, need z anglického překladu potřeba. Už první zvláštností která se tu objevuje je ta, že uživatelé mohou být jenom děti, které chodí na stejnou střední školu ve městě Nottawa. Dospěláky ani mladší děti zde nenaleznete. A proč se děti vůbec na tuto stránku hlásí?

Odpověď je jednoduchá, stránka je odměňuje, nic ale není zadarmo. Ze začátku stačí když odešleš odkaz k přihlášení dalším třem spolužákům. Pak, když už jsou přihlášeni všichni středoškoláci stačí, když splníš malinké úkoly. Za ně jsi náležitě odměněn. Chceš nový mobil, novou hru, pomůcky na cvičení? Řekni si o cokoliv Need ti to splní, jen když ty uděláš na oplátku něco pro něj. Problém je v tom, že mladí lidé si neuvědomují že z malých úkolů se po spojení stanou velké problémy díky kterým mohou umírat lidé. Člověk se zde musí naučit rozlišovat význam slov chtít a potřebovat ... 



Dějem samotným nás provází několik středoškoláků, tím se jednotlivé dějové linky prolínají a zároveň spojují. Čtenář má tak možnost nahlídnout na vše co se děje z každého pohledu účinkujících zvlášť, což velice umocňuje celkový pocit z knihy. Hlavní postavou je mladá dívka Kaylee, která má na smrt nemocného bratra. Její život i život matky jsou tedy podmíněné jen jemu. Jelikož je Kaylee hlavní postavou celá dějová linka se točí hlavně kolem ní, má tak v knize nejvíce prostoru. 



Samozřejmě tu máme i nějaké záporné postavy. Tou nejhlavnější je mladý středoškolák s velkou zálibou v počítačových hrách, klasické střílečky a vyvražďovačky. Z nepochopitelných důvodů autorka jeho zálibu převedla do reálného života mezi jeho spolužáky. Což mi přišlo naprosto zcestné. Jako by nestačilo, že alespoň jednou v týdnu vidím nebo čtu reportáž o mladistvém, který údajně hrál střílečky na počítači, proto se pokusil zabít několik lidí. Je to můj názor, ty můžeš mít odlišný. Mě osobně spojitosti přijdou zcela odlišné, to už ale odbočuji od tématu. 

Když se zmíním o samotném ději, přiznávám, že je velmi povedený. Žádné přehnané prvky. Vše je zasazené do přesné reality po celou dobu příběhu i vyvrcholení je zcela realistické. Po dočtení knihy mě závěr děje nutil popřemýšlet více nad internetem všeobecně o jeho kladech i záporech.

Kniha má také velice zajímavou obálku. Vím, že většina knihomolů nemá ráda reálné lidi na obalu knih, i já se mezi ně řadím. Tady u této knihy mi to ovšem vůbec nevadí, dívka mi velice imponuje, i když jsem si nepředstavovala takhle žádnou z postav, autoři vědí, že přesně tohle prodává. Vždyť i na obyčejných módních časopisech jsou modely foceny tak aby s vaší tváři navázaly kontakt a tím hned upoutají vaši pozornost. Pokud ale stále váháš nad tím, jestli knihu přečíst tak jdi směle do toho. Kniha je velice čtivá, stránka ti bude ubíhat za stránku a za den budeš mít knihu přečtenou. Pokud naopak jsi knihu už četl/a a pátráš po jiné tak bych ti mohla doporučit Erebos, která je s Need hodně srovnávaná. Přeji pěkné čtení :) 


Žádné komentáře:

Okomentovat