neděle 14. srpna 2016

David Levithan, John Green: Will Grayson, Will Grayson

Autor:  David Levithan, John Green

Nakladatelství: Knižní klub, Yoli

Žánr: Literatura světová, Romány, Pro děti a mládež

Počet stran: 280

Rok vydání: 2016

Anotace (zdroj)
Will Grayson a Will Grayson jsou dva naprosto rozdílní kluci, kteří spolu (kromě jména) nemají vůbec nic společného. Dokonce se ani neznají. Pak se jednoho dne náhodou setkají...

Chicago je dost velké město i na dva středoškoláky které, může dohromady svést leda tak náhoda. A aby se navíc ti dva jmenovali úplně stejně, totiž Will Grayson, musí ta náhoda být hodně veliká. Jenže opravdový spád věci naberou teprve tehdy, když se do všeho vloží ještě někdo třetí – kamarád jednoho z Willů zvaný Drobek, tornádo v lidské podobě. Drobek je střední útočník školního týmu amerického fotbalu, autor, skladatel, producent, režisér a hlavní hvězda nejlepšího muzikálu všech dob, a především věčně zamilovaný gay. A když ten se do něčeho pustí, můžete si být jistí, že při zdi se držet nebude… Oba Willy čeká řada příjemných i méně příjemných překvapení a postupně si budou muset znovu přebrat všechno, co si mysleli o sobě, o lásce i o přátelství.

 Náhoda, náhoda a zase jen náhoda. Když se nad tím tak zamyslíte, náš život je náhod plný. Kdybych ráno nezaspal tak by mi neujel vlak, nezapomněl jsem doma učebnici matiky a nepotkal bych v autobuse svoji krásnou holku, která se za pár let stane mojí manželkou a hlavně matkou mých dětí ... ale to už moc předbíhám zůstaňme pěkně na začátku u těch náhod.

"abych já radil mámě v milostným životě, to je něco, jako kdyby zlatá rybička radila šnekovi, jak má lítat, mohl bych ji připomenout, že ne všichni chlapi jsou debilové jako můj táta, jenže ona kupodivu nesnáší, když o něm mluvím špatně."

Chicago je obrovské město s velkou spoustou obyvatel a taky velkou spoustou sexshopů. Jak se tedy stalo, že se Will Grayson a will grayson potkali v Chicagu a ještě ke všemu v sexshopu? Náhoda? Osud? Já sázím na tu náhodu. Oba dva středoškoláci, spíše podprůměrní a ne zas tak oblíbení.
Každý má pár kamarádů, kteří by se dali spočítat na prstech jedné ruky (kdyby byl někdo řekněme tříprstý). Jeden z těch prstů u jednoho Willa Graysona si říká Drobek. Řeknete si věcné, Drobek má přes dva metry, přes sto kilogramů, je hlučný a korunu tomu dodá to že je gay. Zná se s Willem Graysonem od malička a tak nějak si na sebe zbyli.


Tento příběh má jeden důležitý úkol. Ukázat Vám, že přátelství je někdy mnohem větší než láska. Celý děj se odehrává mezi čtyřmi až pěti postavami. Will Grayson, t.d.w.g. (ten druhý will grayson), Drobek, Jane a Maura. Všichni se chovali přesně jako středoškoláci, dělali chyby tam kde by je pár z nás udělalo, chodili na zakázané koncerty a užívali si středoškolského života. 

Díky tomu, že Will Grayson má nejlepšího kamaráda Drobka pozná ho i ten druhý will grayson. A jelikož Will Grayson a will grayson jsou hodně rozdílné osobnosti. Začne ten druhý will grayson tak trochu chodit s Drobkem. Motáš se v tom? Neboj už končím ... zbytek knihy si budeš muset dočíst sám a posbírat všechna ta moudra, kterých je všude plno.


Jako všechny Greenovy knihy, není tento příběh o ději, ale hlavně o postavách a pocitech co prožívají. Zažíváme životy jiných lidí, jejich všední strasti i radosti. A vnímáme vše, co se jim stane. To, že se nám v našem životě děje něco podobného ne li stejného nevnímáme tolik, jako při čtení tohoto příběhu. Ten kdo od něj pár knih přečetl, tak ho nic nepřekvapí. Je pořád stejně výmluvný i výřečný. Změnou na této knize je přidání druhého autora, můžeme říct také druhého willa graysona. Green s Levithanem se střídají vždy po kapitolách a rozeznáte je od sebe pouze nadpisem a interpunkcí.


Celkově bych knihu řadila mezi ty odlehčenější, ale ještě s dostatečnou mírou mě, čtenáři něco říct a předat. Vážnější myšlenky jsou odlehčeny zábavnými texty písní, komunikace je někdy ukázána přímo v chatu a sem tam se objeví sprosté slovo.


Žádné komentáře:

Okomentovat