úterý 24. října 2017

Graham Masterton: Rozbití andělé

Autor: Graham Masterton

Nakladatelství: Host


Žánr: Literatura světová, Detektivky


Počet stran: 400 stran


Rok vydání: 2015


Anotace(zdroj)

Druhá kniha ze série o komisařce Katie Maguirové. Hradba mlčení skrývá tajemství, jemuž se nechce věřit. Jednoho chladného jarního rána najdou dva rybáři ranec hadrů plovoucích na řece Blackwater v Corku. Jde o mrtvolu otce Heaneyho, bývalého učitele hudby na místní chlapecké škole. Má svázané ruce a nohy a na krku stopy po škrcení drátem. A co hůř, je vykastrovaný. Případ místní komunitu hluboce zasáhne a inspektorka Katie Maguirová se ocitne pod velkým tlakem, aby ho co nejrychleji vyřešila. Jenže pak je nalezen další zavražděný kněz… Katie objeví důkazy, že v sirotčinci Sv. Josefa došlo ke zlověstnému spiknutí, pokud však ve vyšetřování zajde příliš daleko, přivolá na sebe hněv katolické diecéze. Jestliže chce chytit vraha dřív, než znovu udeří, bude muset čelit církevní hierarchii a prolomit hradbu mlčení, která už desetiletí skrývá strašlivé tajemství.
Vždy když začínám číst nějakou knihu s detektivní zápletkou nebo nějakou krimi moc nepřemýšlím nad jejím názvem. Což se mi občas vymstí hlavně u tohoto autora. Jak už název napovídá půjde o zápletku, která bude mít co do činění s církví. Já tohle téma obdivuji a jsem velkým příznivcem, ale jen tehdy pokud autorův pohled na náboženství jako takové je neutrální nebo záporný. Jsem klasický příklad neznaboha, haha. Nevěřím na anděly a víra jako taková mi nic neříká, to je ale čistě můj názor a dále bych ho tady nerozebírala, vraťme se tedy zpět ke knize.

Kierane! zahulákal Denis.Na tohle se musíš kouknout! Je tady nějakej mrtvej chlap! 


Druhý díl ze série Katie Maguirová začíná nalezením mrtvého kněze, který jak pozdější situace ukáže učil na místní chlapecké škole a bystrým hned svitne. Klasická už tak mnohokrát využitá zápletka církve a zneužívání dětí. To by ovšem nebyl Masterton, kdyby zápletku nepovýšil na vyšší level a zneužívání dětí nepropojil s nějakou legendou, které postupem příběhu přicházíme na kloub. Zanedlouho je nalezeno tělo dalšího kněze, podobně zohavené jako to první tělo, takže všem pomalu dochází, že se zde bude jednat o rituální, několika násobné vraždy a určitě to nebude končit na dvou obětech.

Prokrista, řekl Kieran, sotva Denis došel, a pokřižoval se. To bude nějakej kněz. Odmlčel se a dodal: Co myslíš? Je fakt mrtvej? Ne, jen se rozhodl lehnout si do řeky a trošku si dáchnout. Jasně že je mrtvej ty vole. Asi by jsme měli zavolat policajty.

Pokud si pamatujete na tohoto autora, jedním z jeho základních rysů při psaní je výraznější brutalita u popisu scén. Toto dílo není výjimkou a opět zde nalézáme velice brutální vraždy na které čtenář prostě nezapomene. Stejně jako v první knize zde máme dvě dějové linky, hlavní vyšetřující vraždy a vedlejší život hlavní postavy Katie. Nechci z něj nic moc prozrazovat (kvůli spoileru z první knihy), ale věřte že naše hlavní hrdinka je stále tou svéráznou komisařkou, která tvrdě pracuje, jen s malou záměnou co se mužů týče, víc už opravdu nepovím. 

Samozřejmě zde nechybí ani trocha záhad a mysteriózna jak jsme u autora zvyklí. Někdo může namítnout, že části knihy jsou nudné a chybí tam zajímavější zvraty. Já sama nepatřím do této skupiny. Kniha se četla velmi lehce a opravdu jsem netušila až do poslední chvilky kdo by mohl být vrahem, dokud ho autor sám nezveřejnil a nepopsal přesně z jakých důvodů vraždil. Tato kniha totiž nepatří k těm případům, kde se dozvíš kdo je vrah a končíš. Zde máme po zjištění zápletky i takový ten dovětek, tu omáčku, která mi u některých publikací chybí abych pochopila celkový záměr vraha. 

Muž měl otevřené oči a zíral do vody, jako by nechápal, co tam dělá. Denis si k němu přidřepl a upřeně se na něj zadíval. Zdál se mu povědomý. 

Hororové prvky v tomto díle opět doplňují děj a pocit z celé knihy je úplný. Pro mě jednoznačně lepší díl než první, ale to jen kvůli tématu. Opravdu se mi autor trefil do vkusu.  Myslím si, že hlavní téma knihy mělo prvotní účel šokovat čtenáře a donutit ho nad tímto tématem popřemýšlet. Pro mě velice zajímavé a ožehavé téma, díky kterému jsem se dozvěděla opět něco nového. Pokud se ti nepříčí téma, kterým se autor inspiroval knihu ti směle doporučuji. Přeji pěkné čtení :) 


Jestliže tě tato kniha zaujala začni prvním dílem, který nese název Bílé kosti. A pokud stále váháš jestli  se máš do série pustit, přečti si mojí recenzi právě na první díl. Určitě tě ke čtení nalákám. 

 chci si přečíst recenzi na první díl


Žádné komentáře:

Okomentovat