pondělí 8. srpna 2016

Kami Garcia, Margaret Stohl: Nádherné bytosti


Autor: Kami Garcia, Margaret Stohl

Nakladatelství: Knižní klub

Žánr: Sci-fi a fantasy - Romány

Počet stran:512

Rok vydání: 2009

Anotace (zdroj)

Ethan žije v městečku Gatlin v Jižní Karolíně celý život, stejně jako celé generace jeho rodiny. A jedno ví bezpečně – tady se nikdy nic nemění, nikdy se nic neděje. Pak se však objeví Lena Duchannesová a najednou není nic takové, jako bylo dřív. Ethan postupně zjišťuje, že výstřední, zvláštní, nešťastná a nesmírně přitažlivá Lena je z rodiny mocných Zaklínačů a o jejích šestnáctých narozeninách na ni má dopadnout kletba – kletba, která ohrožuje její život. Lenu a Ethana však k sobě váže hlubší pouto, než kterýkoli z nich tuší, a Ethan je možná Leninou jedinou nadějí.


Na tento zajímavý příběh jsem narazila jen díky traileru v kině a řekla jsem si že si knihu musím přečíst dřív než na to půjdeme s kamarádkou do kina.

Příběh nás zavede do ne-podivínského městečka Gatlin, kde poznáváme mladého dospívajícího chlapce Ethena Wata, který sní jen o tom až z tohoto města bude moct odejít. Zde zná totiž každý každého, každý ví o všech všechno, dokonce i to co budou mít další den k večeři. Každé úterý je jako každé úterý a každá sobota je jako každá sobota (u Sester). Nejpodivínštější podivín je staroch Ravenwood, protože ho nikdy nikdo neviděl (taky se není čemu divit když je člen zaklínačské, prokleté rodiny) a vstává až při západu Slunce.



Poslední dobou se ale zdáli Ethanovi zvláštní sny o dívce, o dívce kterou v životě neviděl ale ví, že ji zná. Tady nám to už ale začne zavánět magií a to takovou že tato slečna se přistěhuje do Gatlinu a začne chodit do stejné školy jako Ethen.

Postupem příběhu se dozvídáme že se jmenuje Lena Duchannesová a (to je ještě horší) je neteří morouse Ravenwooda. A tak se opět jako v jiných školách stává vyvrhelem se kterým se nikdo nebaví. Jenže tady už nemůže nikam utéct. Uzavírá se do sebe a do tajemného bločku si píše básničky. Zbývá ji už něco málo přes 100 dní do jejích 16 narozenin. Tedy do dne vyžádání jak se tomu říká v její rodině. Vyžádání je obřad, kterým musí projít každá čarodějka a vybere si světlo nebo temnotu. A z toho má Lena hrozný strach a nemyslí prakticky na nic jiného. Háček je ovšem v tom že Lena je prokletá a ona o tohle právo přišla, nemůže si vybrat a vše nasvědčuje k tomu že bude temná.



Na chvilku ale Lenu vytrhne z těchto myšlenek Ethan, setkávají se častěji až se do sebe zamilují a jednou když jsou u Leny za domem najdou tajemný medailonek, který je magický a ukazuje určité části z minulosti a pomalu odkrývá minulost Leniny rodiny. Díky tomuto medailonku je kniha protkaná historií a dozvídáme se i něco nového hlavně z období Občanské války. A tím vším začíná dlouhá cesta za zrušením Lenina prokletí ...


Celý děj je protkaný spoustou postav a také i spoustou různých osobností od tajemného Ravenwooda až po napůl bláznivého Ethenova otce.Je zde mnoho zvratů a mnoho úsměvných i napínavých okamžiků, které stojí za přečtení. Knihu bych si určitě přibalila k vodě, ale pozor aby to nedopadlo tak že budete mít jen spálená záda od toho jak jste celé odpoledne proleželi nad knihou.



Díky tomuto článku se také budeš moct těšit na další díly této knižní série a chystám i článek kniha vs. film. Ty jsi četl/a knihu nebo viděl/a film?? Co podle tebe bylo lepší?

Žádné komentáře:

Okomentovat