pondělí 8. srpna 2016

John Green: Hledání Aljašky

 Autor: John Green

Nakladatelství: Knižní klub


Žánr: Literatura světová, Romány

Počet stran: 256

Rok vydání: 2013


Anotace (zdroj)
 Románový debut dnes už známého Johna Greena je strhujícím vyprávěním o dospívání a hledání sama sebe. Šestnáctiletý Miles, posedlý sbíráním posledních slov významných osobností a touhou hledat „velké Možná“, je spíše outsiderem mezi svými vrstevníky. Jeho život získá zcela novou podobu, když přejde na internátní školu Culver Creek. Zde se rychle spřátelí se svérázným spolubydlícím a okouzlující, naprosto nepředvídatelnou Aljaškou Youngovou. Okamžitě je vtažen do světa, kde se porušují školní pravidla, pořádají různé večírky i provokace. Miles ožívá v dennodenním kontaktu s novými kamarády a stále víc miluje fascinující Aljašku. A tak vývoj směřuje k okamžiku, kdy se všechno nečekaně navždy změní... Živý, naléhavý a nekonečně dojemný příběh. Americkou knihovnickou asociací byl zařazen mezi deset nejlepších knih pro dospívající.



Valná většina z nás zažila středoškolské dospívání na koleji nebo dokonce v cizině takže si dokážete představit jak to dospívání mimo rodné hnízdo vypadá. Občas nějaká ta sklenka k tomu cigaretka nebo joint. Občas se nám do toho všeho přimotá ještě láska a to většinou mění vše kolem. Více přemýšlíme nad tím co je opravdu důležité. Je to jen přeceňovaná krása? Nebo je to opravdu ta pravá láska a vy jste ji našli už na střední škole?



Všechny knihy od Greena se nikdy nevyznačovaly rychlým spádem a převratnými ději. Jinak to není ani u Aljašky. Pomaličku polehoučku se seznamujeme s prostředím, poznáváme lidi a občas zabrousíme do rodného domu k rodičům, ale největší část trávíme s kamarády a v prostředí kolem školy. Prostě dny ubíhají v tempu života. Není zde moc času na vážnou dějovou linii, protože se zaobíráme spíše tou citovou podstatou knihy, která ale dokáže čtenáře natolik strhnout, že už si nevšímáme ničeho kolem.



Vymyšlenost a propracovanost postav je až obdivuhodná. Všechno to jsou osobnosti, žádné tuctovky, všichni hrají svou určitou roli v té velké lásce. Jsou to puberťáci jako jsem bývala já nebo ty. Prostě obyčejná děcka co chodí na střední školu a snaží se to všechno nějak přežít a každý si vybírá svou cestu kterou to snad zvládne bez úhony. Miles dále již jen Váleček je chytrý, tichý chlapec, který má neobvyklý koníček. Zajímají ho poslední slova známých osobností. Zvláštní že? Pro mě tedy určitě ano. Začíná jako tichý, bázlivý hoch, který neví co od života očekávat a končí jako středoškolák, který ví co chce. Aljaška je oproti němu už od začátku zahalena spousty a spousty tajemstvími, která se v průběhu děje snažíme pomaličku odkrýt a někdy se nám to i povede. Když se dobře vyspí je nápomocná, ale pak taky náladová, sebestředná i namyšlená. Prostě osobnost do které nikdo nevidí a je pro nás tak trochu záhadou a musíme ji nechat určitou část příběhu aby se trochu projevila.



Nemůžeme vedle sebe srovnávat všechny Greenovi knihy. V něčem si jsou hodně podobné, ale v něčem jsou jako nebe a dudy. Já jsem z knihy byla nadšená hrozně se mi líbila, mě prostě nesklama. Spíše naopak, otevřela mi v oči zase v jiných částech mého života. Má své osobité kouzlo! Spousta citátů, spousta ponaučení, která si dál vezmete sebou a nutí vás k zamyšlení. Po přečtení poslední stránky přemýšlíte nad láskou a smrtí zase trochu jinak a díváte se na ni zase trochu z jiného úhlu.


Žádné komentáře:

Okomentovat